A Napi SzocOkos rövid leírásokat tartalmaz egy-egy fontos kérdés, probléma kapcsán. A cikkek az oldalt szerkesztő szakemberek által kerültek összeállításra, az itt olvasható információk felhasználása saját felelősségre történik.

Csatoltan letölthető a munkáltatói igazolás pdf és word (docx) formátumban.

Az Adatvédelmi Hatóság friss tájékoztatót tett közzé, amelyben a diagnosztikai eszközök alkalmazásának adatvédelmi vonatkozásait vizsgálja a jelenlegi egészségügyi válsághelyzetben.

A COVID-19 koronavírus járvány őszi hullámával kapcsolatban megjelent iránymutatások, tájékoztatások és protokollok. Az előző gyűjtéshez hasonlóan letölthető anyagokkal, közvetlen linkekkel folyamatosan frissülő cikk. Frissítve: 2020. december 20.

A COVID-19 koronavírus járvánnyal kapcsolatban napi szinten jelennek meg újabb és újabb információk, tájékoztatók. A szociális és gyermekjóléti, gyermekvédelmi ágazat kapcsán is számos kérdés merül(t) fel, amikre várjuk, keressük a válaszokat. A következő cikkben tematikusan rendezve összegyűjtjük azokat az információkat, amik rendelkezésre állnak. Frissítés: 2020.07.07. (v23)

2020. január 1-től változott a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendeletben (Tr.) a bentlakásos intézmények térítési díjára vonatkozó rendelkezés.

2020. január 1-től változik a falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatás jogszabályi meghatározása.

A tanulmányi szerződéssel kapcsolatos alapvető szabályokat a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 229. § szabályozza, de érdemes figyelembe venni az adózásra vonatkozó szabályokat, illetve a szociális terület szakmai szabályozását is.

Egyes alapszolgáltatásoknál kialakult egy gyakorlat, mely szerint a szolgáltatásra határozott idejű megállapodásokat kötnek, melyeket évről évre újra kötnek. Felmerül, hogy ez esetben pontosan milyen dokumentációs kötelezettsége is van az intézménynek és / vagy szolgáltatónak?

2019. január 1-től a 1993. évi III. törvény módosítása megváltoztatta a szociális diagnózis elvégzésével kapcsolatos rendelkezéseket.

Az egyes szociális, gyermekvédelmi tárgyú, valamint egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi CXVII. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt.) keretein belül a gyermeki jogok védelme érdekében alkalmazott foglalkoztatási tilalmat újraszabályozta.