A szociális ágazati bérrendezésre megfogalmazott elváráshoz készítettem némi illusztrációt, hogy legyen mihez viszonyítanunk.

Jelen állapotok szerint a jövő évi minimálbér 161 000 Ft, a bérminimum 210 600 Ft összeggel várható, lebegtetve van ugyan egy nagyobb mértékű emelés a gazdasági mutatóktól függően, de konkrétum e téren nincs, így azzal nem számolhatunk. A szociális ágazat tekintetében a bérek, illetmények számításánál a bérminimum a domináns, erre épül az összevont ágazatai szociális pótlék, aminek tervezett változásáról nincs információ, így a jelenleg hatályos táblával lehet számolni.

A szakszervezeti követelés egy három ponton fixált rendszert hoz létre: az A1 cella a minimálbér, a B1 cella a bérminimum, az F1 cella (diplomás bérminimum) a bérminimum 130%-a. A C1, D1, E1 cellákban a bértáblában a B1-hez viszonyított arányt megtartva kerülnek a számok, hasonló módon a G1, H1, I1, J1 cella is az F1-hez viszonyított aránnyal kerülne kiszámításara. Az oszlopok többi cellájába a bértábla alapsorhoz viszonyított szorzókkal kerültek kiszámításra, további kerekítés nélkül.

Így nézne a szakszervezetek által elképzelt bértábla 2020-ban a jelenleg ismert minimálbér és bérminimum tervezettel számolva (a Kjt. 100 Ft-os kerekítésétől most eltekintettem).

Egyes clickbait oldalakon ez a tábla úgy terjed, mint a 2020-ra elfogadott Kjt. bértábla. Szeretném felhívni a figyelmet rá, hogy ez nem az – csak a szakszervezetek által kért tábla a 2020- évi minimálbér és bérminimum alapján számolt tábla. A valós adatokat a cikk végén található hivatkozásokra kattintva lehet olvasni.

 

Ezzel szemben ez az ágazati bértábla a jelenleg ismert minimálbér/bérminimum összegek és az aktuális pótlékrendszer alapján.

A kettő között ez a különbség:

A vörös mezőkben a bérminimum és az összevont szociális ágazati pótlékkal emelt bérminimum miatt van némi visszaesés, minden más esetben a szakszervezeti bértábla jelentős bérelőnyt biztosítana. A számok bruttó összegek és havonta értendők.

Viszonyításképpen még megmutatnám, a 2020. január 1-től érvényes egészségügyi bértábla és a szociális ágazatai bértábla viszonyát.


A zöld mezős, negatív számokban januárban még a szociális ágazat áll jobban, de a következő emeléssel (2020. novemberében) ez is eltűnik. A vörös mezőkben az azonos besorolású és szolgálati idővel rendelkező egészségügyi szakdolgozók előnyét lehet látni. Az előző táblázattal összevetve az látható, hogy aktuálisan a szakszervezeti bérkövetelés alkalmas lenne arra, hogy tartsuk a lépést az egészségüggyel, bizonyos területeken még annál jobb pozíciót is adna.

Részletes elemzést a 2020-as helyzetről szokás szerint januárban, a végleges bérminimum adatok publikálása után teszünk közzé:

BÉREK, BÉRPÓTLÉKOK 2020-BAN

 

Kapcsolódó anyagok

 

Hozzászólások megtekintéseClose Comments

Leave a comment