Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete megbízásából a HÉTFA Kutatóintézet és Elemező Központ elemzést készített a családpolitikai intézkedések születésszámra gyakorolt hatásáról, mely a Evaluation of Family Policy Measures and their Impact on Fertility (2019) címet viseli.

A Magyarországon tapasztalt születésszám-csökkenés egy nagyobb, globális trend részét képezi. Az alacsony születésszám azért ad okot aggodalomra világszerte, mert eredményeként a jövőben egyre csökkenő számú fiatalnak kell egyre nagyobb számú idős embert eltartania. Ennek következtében a gazdasági növekedés megtorpanhat, és jelentősen nőhet a munkanélküliség. Ugyanakkor hosszabb távon arra lehet számítani, hogy az emberi tőke növekedése képes lesz ellensúlyozni a csökkenő népességszám negatív gazdasági következményeit.

A családpolitikai eszköztár elemei elérő hatással lehetnek a születésszámra, ezért egy közös modellben lehet legjobban vizsgálni a hatásukat. A tanulmányban együtt vizsgálták az összes hazai szakpolitikai változás hatását, amely akár közvetlen céljaként, akár csupán mellékhatásaként hatással lehetett a gyermekvállalási döntésekre. 

A tanulmány angol nyelven olvasható.

Evaluation of Family Policy Measures and their Impact on Fertility 2019

HÉTFA Kutatóintézet és Elemező Központ oldalán további kutatási anyagok érhetők el társadalomkutatás, társadalmi felzárkózás és egyéb témákban.

Hozzászólások megtekintéseClose Comments

Leave a comment