Egy készülő szakmai anyaghoz böngésztem adatokat, gondoltam néhány ábrát kiemelek és megmutatom, milyen ütemben zajlik az ágazatban az egyházi fenntartás térnyerése.

Az éves Szociális statisztikai évkönyvekben jól követhető néhány szolgáltatás és intézmény esetében a fenntartói arányok átrendeződése. Van néhány szolgáltatás (falu- és tanyagondnok), ahol az egyházak nem igazán vannak jelen, máshol gyakorlatilag bekebelezték az adott tevékenységet az önkormányzati szolgáltatások átvételével.

A bentlakásos intézmények közül az idősotthonok esetében így alakult át az elmúlt években a szolgáltatói struktúra.

Látványos, ha a fenti adatokból az állami (kp. állami + önkormányzatok és társulásaik) és az egyházi szektor egymáshoz viszonyított helyzetét nézzük meg.

A gyermekvédelmi szektor esetében olyan mértékben dominál az egyházi fenntartás, hogy grafikusan nincs is értelme ábrázolni. A nevelőszülői hálózatok esetében a 26 bejegyzett fenntartóból 22 egyház, 1 olyan civil, amiről tudjuk, hogy de facto egyházi fenntartó (Magyar Máltai Szeretetszolgálat) – ezek együtt a teljes kapacitás 98%-át birtokolják jelenleg.

A jelenségről majd megjelenik egy cikk (Párbeszéd), ajánlom majd mindenki figyelmébe.

Források

  • KSH. (2010). Szociális statisztikai évkönyv, 2009. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest.
  • KSH. (2020). Szociális statisztikai évkönyv, 2019. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest.
  • KÁLMÁN, A. (2021). A multimilliárd eurós üzlet, ahol az idősek élete a tét. Telex. 2021.07.16. LINK
  • Egyházi térnyerés a szociális ágazatban. SzocOkos. 2021.11.11. LINK