A KSH Népességtudományi Intézete megjelentette legújabb kutatási jelentését „Elvándorlási szándékok – álmok és konkrét tervek között. A migrációs potenciál jellemzői és meghatározó tényezői a 18–40 évesek körében Magyarországon” címmel.

Magyarországról a elvándorlás a kétezres évek második felében kezdett számottevően növekedni, majd 2011-től – a német és az osztrák munkaerőpiac megnyitását követően – egyre nagyobb méreteket öltött. Az elmúlt években a jelenséget széleskörű tudományos és társadalmi érdeklődés övezte. A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tanulmánya a magyarországi 18 és 40 év közötti népesség körében vizsgálja a migrációs szándékok elterjedtségét, célországait, társadalmi bázisát, valamint e szándékok kialakulását meghatározó tényezőket és az egyéni motivációkat. Célja egyfelől a migrációs döntések hátterének megértése, másfelől a migrációs potenciál különböző típusai közötti eltérések tisztázása.

 

Elvándorlási szándékok – álmok és konkrét tervek között

 

A kutatási jelentések között számos, társadalmi folyamatokkal kapcsolatos tanulmány található, melyek szociális területen dolgozó szakemberek számára is hasznos és tanulságos ismereteket tartalmaznak.

 

Forrás: KSH Népességtudományi Kutatóintézet

Hozzászólások megtekintéseClose Comments

Leave a comment