A Health at a Glance 2017 (Egészségügyi körkép 2017) az OECD államok és további kulcsfontosságú partnereik egészségügyi adatokkal kapcsolatos mutatóinak áttekintő, összefoglaló statisztikai jelentése, mely a 2015-ös (vagy az azt megelőző legutolsó) adatokra épül és bemutatja a területre, indikátorra vonatkozó trendeket is.

A 220 oldalas jelentés fókusza az egészségügyi mutatókra irányul, de számos esetben ezek erősen kötődnek a társadalmi, szociális területhez, változásaik e területen is indikátor értékkel bírnak. Magyarország továbbra is az OECD legrosszabb egészségügyi státuszú országai közé tartozik. Csak néhány a legfontosabb indikátor közül:

1. A magyar lakosság születéskor várható élettartama 75,7 év ez a „nyugati” államoknál 5-6 évvel kevesebb. Mind a GDP, mind az egészségügyre fordított kiadások tekintetében átlag alatti értéket mutatunk fel.

2. A halálozási okokat tekintve (bár volt javulás több területen) továbbra is az élmezőnyben vagyunk olyan betegségekkel, melyekben magas az életmódi tényezők szerepe (pl. szív-érrendszeri megbetegedések, daganatos megbetegedések).

3. Az egészségi állapot megítélését tekintve is rossz a helyzet, a lakosság 56%-a tartja jónak a saját egészségi állapotát és csaknem 16% nagyon rossznak.

4. A dohányzásra, alkoholfogyasztásra vonatkozó adatok továbbra is rosszak, a mért államok lakosságát tekintve a magyarok kifejezetten sokat tesznek azért, hogy a saját egészségüket rongálják. Riasztóak a 15 éves korosztályra vonatkozó adatok, mind a dohányzás, mind az alkoholfogyasztás területén kimagasló értékek láthatók.

A Health at a Glance 2017 kiadvány és kapcsolódó tartalmak elérhetők az alábbi hivatkozásokon:

Health at a Glance 2017

 Korábbi kiadványok az OECD iLibrary oldalán

 

 

Kapcsolódó cikkek

 

Hozzászólások megtekintéseClose Comments

Leave a comment