Szakmai írások, letölthető segédanyagok és egyéb hasznos információk.

Családi pótlék emelése? Köszönjük, igen. - Válaszok Forgács István 2022. január 4-én megjelent véleménycikkére (index)

Éves összefoglaló a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások területén 2022-től érvényes bérekről, pótlékokról - táblázatokkal, számokkal, kisebb-nagyobb tanulságokkal.

 

Szociális munka napjára...

 

Elöljáróban: ez a cikk NEM az egyházi fenntartású intézményben dolgozó kollégákról és kliensekről szól, nem intézményi, személyi felelősséget akar megnevezni. A téma egy olyan jelenség, ami velünk van régóta az ellátórendszerben, de az elmúlt 10 évben különösen felerősödött és meglehetősen sok dilemmát vet fel. Ezekről a dilemmákról nyíltan nem beszélünk, így válaszaink, megoldásaink sem lehetnek.

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének (SzMME) érdekvédelmi munkacsoportja a 2022-es szociális béremelési tervekről beszélgetett, bevonva a területen dolgozó szakszervezeteket (MKKSz, SzÁD, SzTDSz). A megbeszélésen elemeztük a várható béremelési forgatókönyveket és az ágazattal kapcsolatos jövőbeni elképzeléseket.

Kormányzati bejelentés alapján egyes munkakörökben kötelezővé teszik a koronavírus (SARS-CoV2) elleni védőoltást. Elsőként az egészségügyben vezették be az intézkedést. A következőkben néhány gondolatban összefoglalnám a szociális szektorral kapcsolatban egy hasonló intézkedés jelentőségét. A nyugalom megzavarására alkalmas gondolatmenet következik.

A szociális munka / szociális munka kérdésében kialakult vita kapcsán az előző írásban röviden vázoltam az általános problémákat, most egy kicsit tovább boncolgatnám a szociális munka definíciók alapján a témát.

Hosszú ideje kerül szóba az ágazat bérrendezése. Készítettem egy kis összefoglalót a témában vitaindító jelleggel. Gondolkodjunk közösen, mert célokat csak akkor lehet elérni, ha azokat ki tudjuk tűzni magunk elé - ha nem tudjuk, mit akarunk, sose kapjuk meg.

A napokban a miniszterelnök egy nyilatkozatában egy potenciális 200 ezer forintos minimálbér összegről tett nyilatkozatot. Nézzük, ez milyen hatással lenne a szociális ágazatra.

A felzárkózás területén fontos a társadalmi támogatottság, hiszen a társadalom az közeg, amiben lezajlanak a programok. Nagyon nem mindegy, hogy milyen ez a közeg – elfogadó, támogató vagy ellenséges. Erről esik szó néhány gondolatban.