Szakmai könyvek, tanulmányok, cikkek és honlapok ajánlói, recenziók és összefoglalók, illetve néhány hasznos letölthető dokumentum.

2022. januárjában az indexen indult egy cikksorozat formátumú vita a családi pótlékról, annak emeléséről. Érdemes egymás után olvasni a cikkeket, egészen tanulságos dolgok jönnek elő. És szerintem még lesz folytatása....

Eszmefuttatás a szociális munka és a szociális munkás fogalma, illetve tartalma körül kialakult vitáról.

Őszintén szólva első olvasásra nem kicsit lettem ideges ettől a „programtól”, volt bennem csalódottság, értetlenség, szomorúság, meg némi harag – és ez mind a Sötét oldal felé visz. De aztán próbáltam magam összekapni és kiírni magamból - szóval lesz egy általános rész meg némi szakpolitikai merengés az egyes fejezetekről.

Készítettem egy kis gyűjteményt a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia 2030 dokumentum körül kialakult vitáról, a cikkből elérhetőek, illetve letölthetőek a stratégiával kapcsolatos dokumentumok, valamint néhány háttéranyag.

A Központi Statisztikai Hivatal oldalán megjelent a Tér-Kép 2019 című kiadvány. Kiemelt téma a lakáspiaci folyamatok területi egyenlőtlenségei és a határ menti járások társadalmi-gazdasági jellemzői, valamint a koronavírus okozta járvány hatása a gazdasági és társadalmi folyamatokra.

Az Európai Unió Tanácsa a romák egyenlőségéről, társadalmi befogadásáról és részvételéről ajánlást adott ki 2021. március 2-án.

.

Megjelent az EMMI tájékoztatója a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény, valamint az e törvényekhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokat érintő, 2021. évi módosításairól.

Hírek, írások, gondolatok és vélemények a szociális területről, szociális problémákról, havi gyűjtésben - 2021-ben is...

Frissítve: 2022. január 1.

Megjelent A szociális munka elmélete és gyakorlata - Tudományos gondolkodás és kutatás a szociális munkában I. című kötet a MTA Szociológiai Tudományos Bizottság Szociális Munka Albizottság gondozásában.

A Központi Statisztikai Hivatal kiadta a 2019. évi Szociális statisztikai évkönyvét. A kiadvány a főbb demográfiai és gazdasági aktivitási adatoktól a családtámogatások, gyermekjóléti ellátások adatain át a szociális alapellátások és nappali ellátásokig bezárólag 12 fejezetben közöl adatokat.