Meglepően sok konkrétum látott már napvilágot a 2024. évi minimálbér és bérminimum egyeztetésekről. Természetesen még semmi sem tekinthető lezártnak, de az irányvonalak körvonalazódtak és ezek mentén már érdemes kicsit előre tekinteni.

Felmerült, hogy minimálbér és bérminimum egy lépcsőben is összeolvadna, ezt azonban végül a tárgyaló felek elvetették – ennek problémáiról már írtam itt. Az októberben napvilágot látott értesülések szerint ezt a tervet olyan módon alakították át, hogy egy 4 lépcsős harmonizáció végén találkozzon a két összeg. A harmonizációt a minimálbér 15-15%-os emelése biztosítja, míg a bérminimum csak 10-10%-os emeléseket kap, végül 2027-ben egy egységes összegű bér jön létre. A 4 éves bérfejlesztéssel a minimálbér összesen kb. 78%, a bérminimum viszont csak +38%-os emelkedéssel zár.

Ez koncepció is számos problémát felvet, különösen a közszféra bértábláit tekintve. Látható, hogy a tervezet a kiugróan magas inflációs nyomást (2023-ra kb. 18% éves infláció várható) nem kompenzálja, és azzal számol, hogy az infláció 2024-től visszatér a korábban megszokott alacsony szintre. A tervezet bérfejlesztéssel 2026-2027 körül reálbérnövekedés lesz jellemző., de addigra a reálkeresetek értéke meglehetősen leamortizálódhat.

A közszféra bértábláinál fontos probléma, hogy ehhez a növekedéshez igazítani kell az ágazati bértáblákat, különösen a magasabb besorolású munkavállalók reálbér-csökkenését kell fokozottan figyelni. Általában véve a 2022-2023-as évek inflációjának vesztesei a képzett munkavállalók voltak, a relatív keresetnövekedésük messze elmaradt a minimálbér emelésének mértékétől.

A várható minimálbér és bérminimum összegét (plusz-mínusz néhány száz forintos kerekítéseket nem számolva) a bértáblába behelyettesítve látható, hogy az ágazat legalacsonyabb képesítésű dolgozói arányaiban nagyobb növekedésre számolhatnak, ahogy a képzettség és a munkatapasztalat szintjén előre lépünk, úgy fogy el az emelés relatív hatása. Mindezt természetesen a várható éves 18%-os átlagos inflációhoz illendő nézni.

Folytatás 2023.11.02. – Béremelés decemberben?

Több portálon megjelent hír, hogy már 2023. decembertől emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege, egyfajta előrehozott emeléssel kívánja a kormányzat javítani a 2023-as béradatokat. A szociális szektorban alapvetően ez jelentős hatással nem lesz a bérrendszerekre.

A minimálbér emelése csak a legalacsonyabb, „A” besorolásban jelenik meg. Az egyszeri – bruttó 34 ezer Ft, nettó 22 ezer Ft – emelés a teljes bértáblára vetítve 13,2-14,6% közötti emelést jelent, ami éves szinten 1,1-1,2%-ot jelent. Szemben a 18% körüli inflációval. A bérminimum emelése bruttó 30, nettó 19-20 ezer forint között – ez a teljes bérben a nem diplomás körben is csak 7,7-9,2%-ot jelent, a diplomás szektorban pedig 7% körüli, illetve az alatti emelésnek felel meg (illetve éves szinten ennek 1/12-ed része). Ez meglehetősen sovány ajánlat, ha nem követi a bértábla jelentős korrekciója.

A már beharangozott béremelés sem jelent komoly előrelépést, az előrehozott emelés pedig maximum marketingfogásnak mondható.Az eddigiek alapján látható, hogy ez a 2023-ra az infláció ellentételezésére szolgáló 13. havi, később 100 ezer forintra olvadó kompenzáció helyére lép ez a terv.

Összességében ez a szociális szektor dolgozóira nézve nagyon korlátozott előrelépést jelent, reálértéken nézve pedig inkább hátralépést. Ez a hátralépés első sorban a magas tudású és tapasztalt kollégákat érinti.

Szemléltetésként: mennyire romlik le a fizetési besorolások progresszivitása a Kjt. eredeti szintjéhez képest várhatóan 2024-ben. Az eltérés azt jelenti, hogy a területen dolgozó munkatársak havi több tízezer forintos jövedelemtől esnek el közalkalmazotti bártábla indexált állapotához képest.

Folytatás 2023.11.18. – Megegyezés

A jelenlegi információk alapján megegyezés született a bérekről. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) november 16-i ülésén megállapodás született a munkaadók és a munkavállalók között. A felek több pontban megegyezésre jutottak, köztük abban, hogy a legkisebb keresetek már 2023 decemberében emelkedhetnek.

A megállapodás szerint a minimálbér 15 százalékkal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum 10 százalékkal, 326 000 forintra növekedik. Ez alapján a kedvezmények nélkül számolt nettó minimálbér 177 400 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó garantált bérminimum 216 800 forint lesz. A Magyar Szakszervezeti Szövetség a megállapodást nem írta alá, ugyanis a megállapodás több munkavállaló csoport esetén a reálbérek megőrzését sem teszi lehetővé.