A KSH STADAT rendszerében hosszú időre elérhetők egyes adatok a nevelőszülőkkel kapcsolatban, a legfontosabb számokból készítettem néhány statisztikát a 2000-2020 közötti időszakra.

A KSH adatai alapján a nevelőszülők száma 2000-2008 között stabil emelkedő trendet mutatott. 2008 után erős hullámzás látható, bár vannak 1-2 éves felfutású csúcsok, ezek nem stabilak és mindig visszaesés követi őket. A nevelőszülők számának jelentős és stabil emelkedését az elmúlt években megvalósított kampányok sem voltak képesek tartósan elérni.

A nevelt gyermekek száma szerinti eloszlás a nevelőszülők leterheltségét mutatja.Az alacsony nevelt gyermekszámú nevelőszülők aránya a teljes mintán belül erősen lecsökkent, a 2000-es években a nevelőszülői állomány közel felét tették ki, 2020-ban már csak a negyedét. A 2 gyermekes nevelőszülők száma 12-ről fokozatosan 21%-ra emelkedett. A 3 vagy több gyermeket nevelők száma a 2000-ben mért negyedrész helyett ma már a nevelőszülők felét adja.

A nevelőszülői rendszer értékeléséhez nyilván bővebb adatok szükségesek és pusztán a számadatok alapján minőségi következtetéseket nehéz levonni – ennek megvan a maga irodalma. Alapvetően az adatokból a rendszer terheltségének növekedése látható.

 

Forrás: 25.1.1.19. Nevelőszülők

Hozzászólások megtekintéseClose Comments

Leave a comment