Gondolatok, ötletek a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások, szolgáltatások és intézmények működéséről, időszerű problémáiról és lehetséges megoldásokról..

Amikor a szociális-jóléti rendszerek szóba kerülnek, általában a pénzbeli ellátásokra, támogatásokra, kedvezményekre, a „forintosítható” tételekre fókuszálnak. A személyes gondoskodást nyújtó ellátások, szolgáltatások háttérbe szorulnak annak ellenére, hogy közel 100 ezer szakember dolgozik a területen és több mint egymillió személyről beszélhetünk ellátottként, potenciálisan pedig szinten mindenki kapcsolatba kerülhet életvezetési problémája alapján a rendszerrel.

A terület problémáival kapcsolatban már korábban is írtam, visszaolvasva azokat úgy látom, hogy a terület problémái nem oldódtak meg, ahol volt előrelépés, ott a problémák újra termelődtek, és ezen kívül van számos új probléma, amivel kellene kezdeni valamit. Ezeket a problémákat sokan megfogalmazták a maguk szemszögéből, ebben az írásban ötletbörze szerűen én is összegyűjtöttem pár olyan gondolatot, amire szükség lenne az ágazatban a jövőben. A pontok természetesen nem előzmény nélküliek és további részletezésük is szükséges, és jelen formában még csak nem is végleges a lista, de talán kiindulási alapként kezelhetők egy mélyebb szakmai vitához.

„Párbeszéd a romok között”

A címet Sylvia Plath: Párbeszéd a romok között című verse ihlette.

 

Meleg Sándor

szociális munkás

Kapcsolódó anyagok:

 

Hozzászólások megtekintéseClose Comments

Leave a comment