A támogató szolgálatok 2020. évi finanszírozásáról néhány gondolat.

A támogató szolgálatok esetében 2016-2019 során a finanszírozási konstrukció azonos volt, a 3 millió forintos alaptámogatást a feladatmutatónként 1.800 Ft teljesítménytámogatás egészítette ki, mely a befogadott és teljesített szolgáltatás alapján járt. 2020-tól a teljesítménytámogatás feladategységenként 2.500 forintra emelkedett.
 
A teljesítménytámogatás emelkedése révén a legkisebb, 3.000 feladategységes szolgáltatóknál 10,5 millió Ft finanszírozást jelent – összehasonlításként valamikor a támogató szolgálatok hőskorában volt ennyi 1 szolgálat éves normatívája. A 10,5 millió forint azért sem mondható soknak, mert 3 fő, bérminimummal számolt foglalkoztatása 2020-ban önmagában 9 millió forintot igényel (a szociális ágazati pótlék külön fizetendő és erre külön támogatás igényelhető), ha ide számoljuk az intézményvezetőt, akkor csak a bérminimum kifinanszírozásához 3.500 FE kell.
 
Ekkor még nincs szó itt még arról, hogy van iroda, amit fenn kell tartani, van autó, amit tankolni, szervizelni kell, nincs szó az egyéb járulékos költségekről (képzésektől a könyvelőig).
 
Kérdéses, hogy a szolgáltatásnak van e fedezeti pontja (az a teljesítmény, ahol a finanszírozás képes fedezni a szolgáltatás fenntartásához szükséges költségeket), ha van, az a magas teljesítményű régióban lehet, a korábbi (2015) kutatások szerint a magasabb teljesítés alacsonyabb fajlagos költséggel jár együtt, és meg tudnak olyan megoldások jelenni (pl. rugalmas foglalkoztatási formák, stb.), amik pénzügyileg stabilabbá tudják tenni a működést. 2015/2016 körül a gazdaságos működtethetőséget a 8.000 feladategység feletti tartományra becsültük, akkor a szolgálatok 55%-a kapott 4.000 FE alatt, 8.000 alatt volt a szolgálat 96%-a. Nagy átrendeződés e téren azóta sem történt.
 

 

Hozzászólások megtekintéseClose Comments

Leave a comment