A támogató szolgálatok, a pszichiátriai, illetve szenvedélybetegek részére nyújtott közösségi ellátások fenntartóinak 2018. január 31-ig kell benyújtani a 2017. évről szóló elszámolást a Magyar Államkincstár részére.

Az előző évhez kis változás, hogy a 2017. évi finanszírozást meghatározó költségvetési törvényben (2016. évi XC. tv.) nem került nevesítésre az éves minimum feladatmutató. Ez alapján az alaptámogatásra való jogosultságot az évben teljesített folyamatos működés határozza meg, nem függ a teljesített feladat-mutatótól. Amennyiben egy szolgáltató éves feladatmutatója nem éri el a korábbi években meghatározott minimum értéket, ez a 2017. év vonatkozásában csak a teljesítmény-támogatás visszafizetésében mutatkozik meg, az alaptámogatáséban nem. Fontos tudnivaló, hogy ez csak a 2017. év vonatkozásában van így, a 2018. évi költségvetési törvénybe a minimum feladatmutatóról szóló rendelkezés ismételten megjelenik.

A 2017. évi elszámoló adatlapok a Magyar Államkincstár oldalán, a  Főoldal > Nem lakossági ügyfelek > Humánfenntartók > Szociális ágazat > Központi költségvetésről szóló törvény szerinti támogatás > Támogatás-elszámolás elérési útvonalon találhatók meg (közvetlen hivatkozás). A szenvedélybetegek és a pszichiátriai betegek közösségi ellátása és a támogató szolgáltatás elszámolását a 2_AB űrlapon kell elkészíteni.

Az űrlap a 2016. évről szóló elszámoláshoz képest érdemben nem módosult, az alaptámogatás összege cella manuálisan töltendő ki (a tavalyi űrlapban ez védett, képletezett cella volt). Az elszámolás elkészítéséhez használhatók az akkor készült tájékoztatók (lásd a Kapcsolódó cikkeknél).

Az elszámolás benyújtása során figyelmet igényel, hogy egyéb állami támogatásokról (bérminimum támogatás, összevont szociális ágazati pótlék) szóló elszámoló űrlapok kitöltése is szükséges lehet.

 

Kapcsolódó cikkek

 

Hozzászólások megtekintéseClose Comments

Leave a comment