A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület olyan videót készített, amely a párkapcsolati erőszak korai felismeréséhez nyújt segítséget.

 

 {youtube}3fzAOhwIaz8{/youtube}

 

A NANE emellett összegyűjtötte, mire érdemes még figyelni.

 1. Korai figyelmeztető jelek a bántalmazó viselkedésében:
 2. Féltékeny: féltékenységéért a partnerét hibáztatja és elvárja, hogy az beszűkítse az életterét és korlátozza kapcsolatait.
 3. Kontrollál: szabályozza a partnere szabadidejét, öltözködését, baráti körét, étrendjét, pénzét (később akár ürítkezését, alvási idejét is).
 4. Korán elköteleződik: akár a második randevún megkéri a nő kezét, és közös életüket tervezgeti.
 5. Irreális elvárásokat támaszt: egy nő mindig legyen ápolt és szép, mindig legyen szexuálisan elérthető, az általa vezetett háztartás legyen mindig hiba nélküli.
 6. Elszigetel: partnere nem tarthat szabadon kapcsolatot a családjával, barátaival vagy munkatársaival.
 7. Saját problémáinak forrását másokban keresi: nem vállal felelősséget sem a cselekedeteiért, sem az érzéseiért. Erőszakos viselkedése vagy önuralma elveszítése miatt hajlamos másokat vagy a partnerét hibáztatni.
 8. A vitákat merev elzárkózással vagy befolyásolással zárja le.
 9. Túlérzékeny: apró ingerre is támadóan reagál, vagy mindig az ő érzéseivel/problémáival kell foglalkozni a kapcsolatban.
 10. Kierőszakolja vagy büntetésképpen megtagadja a szexet.
 11. Sértegeti a partnerét, bántó, megalázó dolgokat mond neki.
 12. A szexuális erőszak és a nők elleni erőszak témáit viccesnek tartja.
 13. Mereven elkülöníti a női és férfi szerepeket: úgy véli, hogy joga van a nőket és gyerekeket „nevelni” vagy „büntetni”. Úgy gondolja, hogy a nők csak háztartásvezetésre, gyerekszülésre és szexre valók.
 14. A viselkedése „Dr. Jeckyll és Mr. Hyde”-jellegű: idegenek előtt teljesen más, mint kettesben: csak akkor viselkedik bántalmazó módon, amikor kettesben van az áldozattal, kívülállók előtt pedig kifejezetten kedves, vagy éppen ellenkezőleg: csak társaságban durva. (Ez utóbbi mintázat főként serdülő fiúkra jellemző.)

Azonnali figyelmeztető jelek, melyek alapján biztosan tudható, hogy a fizikai erőszaktól sem visszariadó bántalmazóval van dolgunk:

 1. A másik jelenlétében fenyegetően tárgyakat dobál vagy tör össze.
 2. Testi erőszakkal fenyegetőzik, vagy a testi erőszak akár csak lehetőségként is felmerül a kapcsolatban.
 3. Általában durva vagy türelmetlen gyerekekkel és állatokkal. Az együttélés során bántja a háziállatokat vagy társállatokat.
 4. Tudható, hogy korábbi kapcsolatában bántalmazta a partnerét.

Forrás: YouTube, NaNe, Mérce

Hozzászólások megtekintéseClose Comments

Leave a comment