2018. január 26-án, pénteken a hagyományoknak megfelelően Szegeden került sor a támogató szolgálatok évkezdő szakmai műhelyére. A műhelyen 17 szervezet 23 munkatársa vett részt.

A műhely témái a következők voltak:

1. A 2018. évi költségvetési törvény támogató szolgáltatásokat érintő szabályainak áttekintése. Az elmúlt években megszokott szakmai szabályok lényegesen nem módosultak, ugyanakkor visszakerült a költségvetési törvénybe az éves minimum feladatmutatóra vonatkozó rendelkezés.

2. A 2018. év fontos változása, hogy ismételten jelentősen emelkedett a minimálbér és a szakképzet dolgozók bérminimuma. Ezzel kapcsolatban áttekintésre került a 2018. évi illetménytábla, az összevont szociális ágazati pótlék rendszere, annak változásai (illetve a változások hiánya).

3. A 2017. évben megjelent Szakmai ajánlás vonatkozásában szó esett a szolgáltatási elemek gyakorlati alkalmazásáról, a dokumentáció változásairól és a szolgáltatás tervezésének menetéről, ajánlásban foglalt modelljéről.

4. Szó esett a szolgáltatás munkatársainak szakmai rendelet szerinti átsorolása során felmerült problémáról (szakmai rendelet 3. számú mellékletének hiányáról), illetve a vezetői megbízás Kjt. és Kjtvhr. szerinti rendszeréről.

5. Az általános jogszabályi változások között a 2017-ben hatályba lépett, befogadást érintő szabályokról esett szó

6. A kihirdetett jogszabályok és a megjelent tervezetek alapján a vezetőképzés és a továbbképzési rendszer változásairól is szó eset. E területen még fontos szabályozások kihirdetésére várunk, így a koncepció részletei még nem teljesen ismertek, ugyanakkor már a rendszer várható működésének főbb jellemzői felvázolhatók, s ezekre a szolgáltatók készülni tudnak.

 

Támogató szolgálatok – 2018

 

A feltöltött prezentációban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek, az előadáson elhangzottak szemléltetésére, megalapozására szolgálnak és nem helyettesítik a jogszabályok ismeretét!

 

 

Hozzászólások megtekintéseClose Comments

Leave a comment