A szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak követelésére vonatkozóan 2019. január 17-én jelent meg a 12 pontos anyag, ennek egyik fő pontja a szociális ágazati bérrendezésre megfogalmazott elvárás.

A közalkalmazottak jogálllásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény szerinti bértábla utoljára 2008-ban módosult, ekkor került át a költségvetési törvénybe. A változatlanság egyik hátránya, hogy a mindenkori minimálbér és bérminimum a bértábla több mint három negyedét felülírja már 2019-ben. A bértábla az alapvetően két alapbérre sincs felkészítve, hiszen a szorzási sorozatot az A1 cellába rögzített összeg adja, a bérminimumot ilyen formán nem tudja kezelni.

A szakszervezeti követelés egy három ponton fixált rendszert hoz létre: az A1 cella a minimálbér, a B1 cella a bérminimum, az F1 cella (diplomás bérminimum) a bérminimum 130%-a. A C1, D1, E1 cellákban a bértáblában a B1-hez viszonyított arányt megtartva kerülnek a számok, hasonló módon a G1, H1, I1, J1 cella is az F1-hez viszonyított aránnyal kerülne kiszámításara. Az oszlopok többi cellájába a bértábla alapsorhoz viszonyított szorzókkal kerültek kiszámításra, további kerekítés nélkül.

Behelyettesítve a 2019, ben érvényes minimálbért (149.000 Ft) és bérminimumot (195.000 Ft) az alábbi táblázatot kapjuk:

A rendszer nagy előnye, hogy a három fő képesítési kategória illetményrendszerének összecsúszását megakadályozza és folyamatosan fenntartja a rendszer progresszivitását, ha a tárgyévi minimálbér és bérminimum összege a viszonyítási alap.

A táblázatot összevetve a jelenlegi, összevont szociális ágazati pótlékra épülő illetményezési rendszerrel látható, hogy szolgálati évek szerint bontott besorolásban 95%-os arányban a jelenlegi rendszernél kedvezőbb bérezést eredményez, sok helyen felzárkózik az egészségügy tervezett bérfejlesztéséhez is.

A bölcsődei dolgozók pótlékrendszere eltér a szociális ágazat általános rendszerétől, ott is érdemes összevetni az elvárt és az aktuális illetményrendszert. Alapvetően itt is pozitív irányú lenne a változás.

Forrás: A szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak követelései

 

Kapcsolódó anyagok:

Hozzászólások megtekintéseClose Comments

Leave a comment