A 2024 őszén induló képzésekre jelentkezők számát közzétette az Oktatási Hivatal, a részletes adatok a Felvi oldaláról letölthetők. Ez alapján nézzünk rá, hogy alakulnak a szociális területen a jelentkezések.

Alapképzések

A szociális munka alapszakra (BA) jelentkezők száma az elmúlt 2 évben bőven megduplázódott az előző évekhez képest. A 2024-es felvételinél a szak iránt érdeklődők iránt érdeklődők száma tovább nőtt, de a képzést első helyen megjelölők száma csökkent és összességében továbbra is az látszik, hogy a levelező képzési forma felé tolódik az érdeklődés. Az összes jelentkezőn belül az első helyesek aránya idén 37% alatt volt, 2023-ban 50%. A nappali képzést megjelölők aránya 2024-ben 22,7%, 2023-ban 28,7%.

Hasonló trend figyelhető meg a szociálpedagógia képzésnél, itt is tovább nőtt az összes érdeklődő száma, de visszaesett az első helyen jelölők száma. Az első helyes jelölések aránya a szociálpedagógia alapszakon 26% alatti, a nappali képzést jelölőké 34%.

A szociális munka és szociálpedagógia alapszakok esetében az összes jelentkező száma 23%-kal emelkedett, de az első helyes jelentkezések – ami lényegében az utánpótlás legfontosabb indikátorai – száma csak 1.331, ami közel 20%-os visszaesés. Összességében a felvételi rendszer követelményeinek lazítása valamelyest emelte a szak iránt érdeklődők számát, de egyelőre úgy tűnik, hogy a szociális szakok más szakokhoz képest inkább a „B-terv” jelleggel fordulnak elő.

Mesterképzések

A mesterképzések hagyományosan a már szakmában dolgozók számára vonzóak, részben a tudás bővítése okán, részben a lehetséges átsorolás miatt A szociális munka mesterképzésben is egy ugrás történt a jelentkezők számában, de az első helyes jelentkezéseknél itt is csökkenés jelent meg.

Hasonló látható a 2018 óta futó szociálpedagógia mesterképzésben, az érdeklődés töretlen, magasan a szociális munka feletti, de az érdeklődők és az első helyes jelentkezők között itt is nyílik az olló.

A szociálpolitikus képzést egyfajta csendes befulladás jellemzi, a jelentkezők száma igazából nem változott érdemben, az első helyes jelentkezések száma pedig enyhén csökkent.

Végül az egészségügyi szociális munkásokat nézzük meg, itt egy kicsit nőtt az érdeklődők és az első helyes jelentkezők száma.

Gondoskodáspolitika

Új elem a képzési palettán a gondoskodáspolitikai tanulmányok mesterszak. A PPKE képzése idén ősztől indul, erre 181 jelentkezés érkezett, ebből 144 első helyes – csak erre a képzésre majdnem annyian jelentkeztek, mint a szociális munka és szociálpedagógiai mesterképzésekre (170 első helyes jelentkezés). Itt kicsit még torzítja a képet, hogy az EKKE felsőfokú szakirányú képzésként is elindított gondoskodáspolitikai képzést.

A felvételi ponthatárok közlésekor firssítjük a cikket.