A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi bérekről szóló összefoglaló 2017 óta jelenik meg minden év elején a SzocOkos oldalon, így a 2024-es évre vonatkozó összefoglaló már a 8. alkalom, hogy összegyűjtöm a területtel kapcsolatos legfontosabb információkat. Az idei összefoglalót némileg átdolgoztam, igyekeztem több olyan elemzés jellegű részt is beemelni az írásba, ami a munkahelyi tájékozódáson túl betekintést is ad az elmúlt évek ágazati folyamataiba.

A 2024. évi bérhelyzet meglehetősen kaotikussá vált a decemberi minimálbér és bérminimum emeléssel, amire karácsony előtt érkezett meg a bölcsődei pótlékok 2024. január 1-től hatályos módosítása. Év elején több jogszabály foglalkozik a pedagógusok bérrendezésével (ezek egy része még társadalmi véleményezés szakaszban van), márciustól pedig életbe lép az új koncepciójú egészségügyi bértábla. Lassan eljutunk arra a szintre, hogy áttekinthetetlen és összehasonlíthatatlan lesz a közszféra egyes területeinek bérrendszere, a különböző szektorok eltérő időpontban zajló évközi módosításai mellett egyre inkább az egyéni munkáltatói döntések válnak meghatározóvá. Egyre nehezebben definiálhatók a bérezés szempontjából homogén munkavállaló csoportok, ez pedig nehezíti a tényleges helyzet feltárását. Ez alapvetően az érdekvédelem lehetőségeit is szűkíti jelentősen a jövőben, hiszen az érdekképviseletek számára egyre kevesebb érvelési alapként használható adatsor áll rendelkezésre.

Az összefoglalóba beemeltem azt a bértábla javaslatot, melyet 2023 novemberében a területért felelős államtitkárság számára készítettünk egy hosszabb bértárgyalási folyamat első lépéseként.

A bérekkel kapcsolatos esetleges fejleményekről a SzocOkos, illetve az SzMME oldalán fogunk hírt adni, amennyiben sikerül érdemi bérváltozást elérni, azt természetesen az összefoglaló frissítésével közzéteszem.

Bérek, bérpótlékok 2024-ben

Kapcsolódó cikkek